Geç ergenliğin özellikleri

En geç kaç yaşında ergenliğe girilir?

Ergenlik dönemi çocuğun bedensel, psikolojik, zihinsel ve sosyal olarak değişimler sonrasında yetişkinliğe dönüştüğü bir geçiş sürecidir. Kendi içinde aşamaları olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erinlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşuyor.

Erkekler neden ergenliğe geç girer?

Geç ergenliğe girmek özellikle erkeklerde sık görülen bir durumdur. Bunun sebepleri arasında yapısal büyümenin gecikmesi, kronik sistemik hastalıklar, iç salgı bezlerinin bozukluğundan kaynaklanan hastalıklar, yetersiz ve dengesiz beslenme, obezite, anoreksiya, fiziksel ve ruhsal stres sayılabilmektedir.

Erkek çocuğu en geç kaç yaşında ergenliğe girer?

Erkeklerin ergenliğe girme yaşı 10 ile 15 yaş dönemi aralığı olarak verilebilir. Bu dönemde testislerin büyümesi ile birlikte ilk belirtiler başlar.

Erkeklerin ergenliğe girdiğini nasıl anlarız?

Erkeklerde ergenliğin ilk belirtisi testislerin büyümesidir. Bu değişiklik genellikle 11,5-12 yaşlarında başlar. Bundan yaklaşık 1 yıl sonra cinsel bölgede kıllanma, peniste büyüme fark edilir. Yine 13-13,5 yaşlarında sesi kalınlaşır, gırtlağındaki kıkırdak dokuda bir çıkıntı oluşur.

Ergenliğe neden girilir?

Irk, iklim, genetik yatkınlık, vücut ağırlığı ve vücuttaki yağ oranı gibi nedenler ergenliğe giriş yaşını ve ergenliğin başlamasını etkiler. Ergenlik belirtileri kızlarda 8–13 yaşlar arasında (ortalama 10–11 yaş), erkeklerde 9–13 yaşa arasında (ortalama 11-12 yaş) başlar.

Normal bir kız kaç yaşında ergenliğe girer?

Ergenliğin başlama yaşı takvim yaşından çok kemik yaşı ile ilişkilidir. Kızlarda kemik yaşı 10 yaş, erkeklerde kemik yaşı 11 yaşa ulaştığında ergenlik belirtileri oluşmaya başlar. Genel olarak kızlar için takvim yaşı 10-11, erkekler için ise 11-12 yaşlarında ilk bulguların başlaması beklenir.

Geç ergenlik Hangi doktor?

Bu durumda anne babaların paniğe kapılmalarına gerek yoktur. Ancak, kendilerinde ve ailelerinde ergenliğe normal standart sınırlar içinde girme söz konusu olduğu halde çocukta bir gecikme varsa, bir endokrinoloji uzmanına başvurmalarında fayda vardır.